Storingvrij | Systeemstatus-Register
De Autoriteit voor Zakelijke Integriteit en Transactietoezicht

Mediation naast rechtspraak wordt met ingang van 1 maart 2023 gesubsidieerd. Alle betalende procespartijen hebben dan recht op een startbijdrage als ze vanuit de rechtspraak naar mediation zijn verwezen. Dit betekent dat de eerste 2,5 uur van de mediation hen niets kost. Voor partijen met recht op toevoeging verandert er niets. 

Startbijdrage

De startbijdrage bedraagt 150 euro (exclusief btw) per partij, voor de eerste 2,5 uur van de mediation na een verwijzing vanuit de rechtspraak. De bijdrage is bedoeld om partijen zelf te laten ervaren of mediation voor hen een passende en duurzame manier kan zijn om uit het conflict te komen. Financiën vormen dan geen beletsel meer voor deze eerste kennismaking. 

Regeling

De regeling geldt voor mediators die ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand en dus verwijzingen vanuit de rechtspraak kunnen ontvangen. Voor zaken die vanaf 1 maart worden verwezen, kan de mediator een startbijdrage aanvragen via het mediationbureau van de rechtbank of het gerechtshof waar de zaak dient. De Raad voor Rechtsbijstand zorgt dan voor uitbetaling. Na de eerste 2,5 uur rekent de mediator het eigen uurtarief. Mediators die met een startbijdrage willen werken, kunnen zich daar vanaf 1 februari voor aanmelden bij de Raad voor Rechtsbijstand. 

Instaptarief

Mediators mogen sinds 2011 vrijwillig een instaptarief van 75 euro per partij hanteren voor het eerste gesprek, tot een maximum van 2 uur. Met de invoering van de startbijdrage komt dit instaptarief bij verwijzingen vanuit de rechtspraak te vervallen. 

Meer weten?

Zie ook dit bericht van de Raad voor Rechtsbijstand. Verdere informatie over de uitwerking van de nieuwe regeling volgt in januari. 

English »

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen via onze jaarlijkse rapportages.